info@carpro-suomi.fi

Ajankohtaista

Harkitsetko autollesi keraamista pinnoitetta?

Kun mietit keraamista kestopinnoitetta, ensin vähän historiaa. Keraamiset nanopinnoitteet ovat päivän sana ja niitä tarjotaan jo lähes jokaisessa autonpesupaikoissa ja fiksaamoissa. Nyt reipas vuosikymmen sitten ilmestyivät markkinoille ensimmäiset nanoteknologiaan perustuvat keraamiset maalinsuoja-aineet korvaamaan perinteiset ja eri pesukemikaaleja huonosti kestävät vahat ja vahapohjaiset pinnoitteet.

Varhaisimmat nanopinnoitteet olivat alkeellisia titaanidioksidiin perustuvia tuotteita jotka kyllä loivat maalipintaan ohuen ja kovan suojakerroksen. Titaanidioksidipinnan ongelmana vain oli ominaisuus olla sellaisenaan hyvin hydrofiilinen ja sen myötä pinnan itsepuhdistuvuus oli olematonta. Siksi ne piti päällystää toisella vielä tuolloin vahamaisella hydrofobisen pinnan tuovalla aineella ja näin luotiin pintaan hyvä vedenhelmeily (beeding) ja veden poistuminen maalipinnalta (sheeting). Koska vahamaiset aineet eivät montaa pesua kestäneet ainakaan Suomen talviolosuhteissa tarvittavilla kemikaaleilla pestessä, syntyi mielikuva pinnoitteen huonosta kestosta. Todellisuudessa varsinainen maalinsuojapinnoite saattoi hyvinkin sen rääkin kestää, mutta auton omistajalla oli käytössään vain oma silmä mittarina pinnoitteen toimivuudesta.

Seuraavan sukupolven SiO2 (piidioksidi) keraamiset pinnoitteet tulivat pian perässä ja ne mullistivat menetelmät auton maalipinnan hoidossa ja osittain niihin pohjautuu edelleenkin monet markkinoilla olevat keraamiset kestopinnoitteet. Puhtaan piidioksidin varaan rakennetut pinnoitteet ovat kestäviä ja tuovat loistavan kiillon, kirkkauden ja liukkauden maalipinnalle. Yksi iso ongelma pelkkään SiO2-pinnoitteeseen kuitenkin liittyy. Pisaroina maalipintaan tullut vesi jäi pisaroina maalinpintaan sen kontaktikulman jäädessä liian suureksi. Tämä ominaisuus aiheuttaa ongelmia, kun veden mukana tulleet epäpuhtaudet, kuten kalkki, mineraalit ja ilmansaasteet kuivuvat maalipintaan veden haihtuessa jättäen ajan myötä pisaran reunoja myötäilevät renkulat (waterspots) maalipintaan.

Johtavat keraamisten nanopinnoitteiden valmistajat reagoivat edellämainittuun piidioksidin ongelmaan ja alkoivat kehitellä hybridipinnotteita. Epäorgaaniseen piidioksidiin on yhdistetty orgaanisia polymeerejä, nanosellukuitua, epoksia tms, joilla ongelmaa ratkotaan. Tämä ei ollut ihan helppo temppu ja kalliit kemialliset komponentit nostivat pinnoitteiden hintoja verrattuna aiempiin.

Keraamiset hybridipinnoitteet ovat valtavirtaa tänäkin päivänä. Mutta kehitys tuskin tähän pysähtyy. Tulevaisuudessa ehkä nähdään toimivia itsensä korjaavia self healing -pinnoitteita tai grafeeniin perustuvia superhydrofobisia pinnoitteita.

Koska laadukkaat keraamiset pinnoitteet ovat suhteellisen arvokkaita, tässä muutamia huomioitavia asioita varmistamaan, ettei vikahankintaa tule tehtyä. Kun valitset autoosi keraamista pinnoitetta, varmista että pinnoite on laatutuote. Kysy pinnoitetta tarjoavalta yritykseltä, mitä brändiä edustavat ja käytä internetin hakukoneita hakiessasi tietoa kyseisestä brändistä. Yritykset, jotka eivät uskalla kertoa edustamaansa brändiä kannattaa ohittaa. Koska jopa tuoteväärennöksiä on liikkeellä varmista, että asennusliike on tuotteen valmistajan hyväksymä asentaja. Valmistajan hyväksymä asennusliike täyttää myös valmistajan laatuvaatimukset pinnoitteille hyvin tärkeissä pohjatöissä. Myös eri brändien vertailuja kannattaa hakea ja tutkia mitä tarjotuista brändeistä internetin suurissa ja etenkin ulkomaisissa autofoorumeissa kerrotaan. On hyvä perehtyä myös asiakaskokemuksiin etenkin jos takuuasiat ovat kyseessä.

Kaikki laadukkaat keraamiset pinnoitteet helpottavat autonhoitoa, mutta autonhoidon tarvetta ei mikään niistä poista. Perehdy siis siihen, millaisia ylläpitotuotteita ja palveluita pinnoitteille tarjotaan. Onko käsittelylle olemassa oikea takuu vai tarjotaanko vain jotain käsittelytodistusta joissa pinnoitteen arvioitu kesto ilmoitetaan. Käsittelytodistus ei välttämättä ole takuu ja kiistatilanteissa käsittelijä voi aina vedota arvioon tuotteen kestosta. Oikea takuu sisältää takuuehdot, joihin kannattaa tutustua ja joiden puitteissa toimimattomasta pinnoitteesta voi vaatia hyvitystä. Ilmoitettu takuuaika ei ole sama kuin oletettu kesto ja käsittelytodistuksen kestoarvio ei velvoita korvaamaan mitään. Maalipinnan keraamiset pinnoitteet ovat hyvin kestäviä oikein hoidettuna ja takuuaika on se minkä sisällä valmistaja / maahantuoja on velvollinen korvaamaan takuuehdoissa mainitut virheet ja puutteet. Valitettavasti joissakin tapauksissa vakuutusyhtiöt ovat vedonneet takuuaikaan jättäessään korvaamatta vahingon satuttua osakäsittelyä pinnoitteelle. Säännöllisillä valtuutetulla asennusliikkeellä teetetyillä ylläpitotoimilla vakuutuskorvauksia maksetaan myös takuuaikojen ulkopuolella.

Edellä mainituilla neuvoilla voit välttyä virhevalinnoita, kun päädyt hankkimaan autoosi helppoa hoitoa, kauneutta kiillon kestävyyttä ja mikä parasta, parempaa jälleenmyyntiarvoa.

Aurinko on päivä päivältä taas korkeammalla ja talvenselkä taittuu. Pian on jo aika, kun huuhdellaan talven viimeisetkin suolat auton pinnoista ja autoa aletaan laittamaan edustuskuntoon kesän riemuihin.

Sitä odotellessa kauniita kevätpäiviä:

Jari Heinonen
GlossPoint CARPRO-Suomi

Haku